Old Tjikko problem för ungjordskreationism

Aftonbladet publicerade via Peter Kadhammar den 24 januari 2014 en artikel om världens äldsta träd Old Tjikko. Trädet eller närmare bestämt granen växer på Fulufjället i Dalarna och forskare från Umeå universitet har via kol 14-datering konstaterat att rotsystemet har en ålder på ca 9550 år. Trädet döptes till Tjikko efter upptäckaren Leif Kullmans hund, en Siberian Husky.

Jag har länge känt till detta träd och flera andra nästan lika gamla som finns runtom i Dalarna. Har t.o.m. nämnt Old Tjikko i ett tidigare inlägg, se Annika Björk och skolans indoktrinering, men det var först idag som jag sett artikeln i en större tidning. En mycket intressant läsning som visar på människans utveckling jämte detta urgamla träd.

Det ska nämnas när det gäller Old Tjikko och andra mycket gamla träd i Sverige att inget av det ursprungliga trädet längre lever, utan nya rötter har spridit sig medan äldre dött. Åldersbestämmandet går ut på kol-14-datering av de äldsta träresterna man hittar i marken vid trädet. Dessa är alltså inte nödvändigtvis de allra äldsta delarna av trädet, då dessa antingen kan ha ruttnat bort eller helt enkelt inte hittats vid undersökningen. Inga ”originaldelar” av trädet är alltså ”vid liv”, men det är genetiskt sett samma individ som den som växte där för 9550 år sedan.

Ungjordskreationism
De skapelsetroende som tar bibeln bokstavligt gillar säkerligen inte upptäckter och publiceringar som den om Old Tjikko. Föreningar som t.ex. Genesis måste hitta på ursäkter som att kol-14-datering inte är tillförlitlig, träden existerar egentligen inte eller så är vetenskapsmännen alla ateister och ingår i en större konspiration. Alla vetenskapliga bevis som pekar på en gammal jord måste obönhörligen stoppas, oavsett medel. Detta för att granen Tjikko med en ålder på nästan 10000 år inte passar med bibelns berättelse om ett universum som skapades för 6000 år sedan eller historien om Noas ark där allt levande begravdes under en världsomspännande flod för 4400 år sedan.

 • Yvonne

  Diamanter innehåller C-14. Det borde bekymra dig…

  • http://www.lite-om-allt.se/ LOA

   Hej Yvonne och tack för ditt inlägg/din kommentar/din
   fråga/ditt påstående.

   Moderna C-14-mätningar baserade på metoden AMS gjorda
   av vetenskapsmän utan agenda (alltså de som inte ingår i den kreationistiska RATE-gruppen)
   verkar inte få de resultat du nämner. Du kan läsa följande artikel från American
   Scientific Affiliation som tar upp frågeställningarna.

   http://www.asa3.org/ASA/education/origins/carbon-kb.htm

   • Yvonne

    så… mätningen av granen är korrekt, därför att den gjorts av….kanske en ateist? Medan de C-14 mätningar på diamanter, som skapelsetroende vetenskapsmän lämnar in till samma labb, de mätningarna är felaktiga? Tycker inte du att det verkar lite mysko? Men jag håller med dig om att kreationister har en agenda. De har faktiskt rätt så många agendor om jag tänker efter.. Att be för sina fiender är en av dem.

    • http://www.lite-om-allt.se/ LOA

     Läste du ens artikeln? RATE-gruppen består av strikt bibeltolkande kreationister vars enda syfte är att leta luckor i evolutionsteorin så de kan fylla dem med God Did It.

     Seriösa vetenskapsmän har ingen agenda och forskar förutsättningslöst. Alla framsteg utvärderas av andra oberoende forskare och genomgår extremt hårda tester och falsifieringsförsök.

     RATE-gruppen har egna labb, egna agendor och jag tror inte någon av dem ens kan stava till peer-reviewed-scientific-papers. Använder man gamla mätmetoder eller kontaminerat material får man felaktiga resultat.

     Du tycker inte det är konstigt att i stort sett all annan forskning visar på en gammal jord men just kreationisternas resultat, de som börjar med bibeln och sedan försöker hitta bevis som stödjer den, råkar komma fram till fullständigt andra värden?

     Sista meningen förstår jag inte alls. Låter som ett ganska dystert ställningstagande till sina medmänniskor men det får stå för dig.